Hieronder vind je een lijst handige websites, vol met inspiratie en tips om zelf aan de slag te kunnen met energie besparen of zorgvuldig om te springen met grondstoffen.
ENERGIE

Bespaarbibliotheek
Elke zaterdag zitten er twee ervaren energie-ambassadeurs in de centrale bieb om mensen gratis te helpen energie te besparen. Je kan ook een stroom-verbruiksmeter, CO2 meter, infrarood-thermometer, of CV-inregelkit gratis lenen. Verder zijn er allerlei dingen te bekijken zoals een besparende douchekop, radiatorventilator, een hoop stalen van diverse soorten lampen en isolatiematerialen. Ook zijn er folders om mensen gericht door te verwijzen. Ook als je nu wel eens wil weten hoe je energierekening precies in elkaar steekt, kun je langskomen. Bezoek de website van de Bespaarbibliotheek.

Jouw Huis Slimmer
Op de website van Jouw Huis Slimmer kom je als Utrechter, meer te weten te komen over hoe jij je huis slimmer, energiezuiniger en voordeliger kan maken.

Milieucentraal
Overzichtelijke website boordevol praktische tips over duurzaam leven, energie besparen en woningisolatie.

Energie-U
Een Utrechtse energiecoöperatie en spin-in-het-web met veel kennis en ervaring én een groot (Utrechts) netwerk.
Bezoek de website van Energie-U.

www.verbeterjehuis.nl
Beantwoord vragen over je huis, kies je verbeteringen en ontdek hoe jouw huis energiezuiniger kan worden, wat dat jou kost en oplevert.
Ga naar de website www.verbeterjehuis.nl.

Energieke Buren
Energieke buren is een enthousiaste groep bewoners (vrijwilligers) die graag willen bijdragen aan het verduurzamen van Utrechtse wijken door het mogelijk maken van collectieve aanbiedingen voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie en zonnepanelen.
Bezoek de website van Energieke Buren.

Subsidieregeling Energiebesparing eigen huis
Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) lees je alles over de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH), zowel voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren.
MATERIALEN & GRONDSTOFFEN

Het Bewuste Stel
Iris en Bouke, oftewel Het Bewuste Stel, richten hun leven zo duurzaam mogelijk in. Op hun website schrijven ze over hun ervaringen en delen ze ruimhartig tips. Bijvoorbeeld een complete en actuele lijst met adresjes waar je in Utrecht zero-waste kunt winkelen. Meer hierover kun trouwens ook vinden op de website van The Zero Waste Project.

Kringloopwinkel De ARM
Deze tip is een inkopper, maar we noemen ‘m toch. Nieuwe spullen kopen is lang niet altijd nodig, zeker niet met de grootste vestiging met een van de meest ruim gesorteerde kringloopwinkels van Utrecht in de wijk. Je kunt het zo gek niet bedenken, of De Arm aan de Verlengde Hoogravenseweg heeft het. Adres en openingstijden vind je op hun website.

Tafelboom
Tafelboom hergebruikt gerooide Utrechtse bomen om er in hun werkplaats op Rotsoord mooie tafels en andere meubels met een verhaal van te maken.
Op zaterdag zijn ze open voor het publiek dat dan ook zelf met duurzaam hout kan maken.
Bezoek de website van Tafelboom.

Repair Café
Kapotte lamp, speelgoed of lievelingsbroek? Bezoek een Repair Café! Handige vrijwilligers helpen je gratis bij de reparatie. Zo maken je spullen kans op een tweede leven. Goed voor het milieu én voor de portemonnee! De toegang tot het Repair Café is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.
Er zijn 8 locaties in Utrecht, waaronder in Lunetten. Je vindt ze op de website van Repair Café Utrecht.
PLANTEN EN DIEREN

Maak je dak of je tuin groener
Een groen dak of een tuin met minder verharding geeft planten en dieren extra leefomgeving in de stad. Denk er daarom eens aan om je platte dak te vergroenen, bijvoorbeeld door een sedumdak aan te leggen. Ook het verwijderen van een paar stoeptegels kan bijdragen aan een groenere tuin. Bovendien helpt het om wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen. De gemeente Utrecht helpt bij het uitvoeren van deze maatregelen, door tegels op te halen of door financieel bij te springen. Kijk op deze pagina op de gemeentesite voor meer informatie.